Śniadania idealne na TEN DZIEŃ!

wpis w: Dobre Rady | 0

Z cyklu ZDROWIE I URODA, bo wiemy, że interesuje Was też, to co zrobić, żeby TEGO DNIA wyglądać i czuć się pięknie.

Wszystko macie już przygotowane, zaplanowane i zapięte na ostatni guzik?

Plan dnia, scenariusz rozpisany i przekazany dalej? Zadania oddelegowane?

Ok, czas zająć się sobą!

Chcesz tego dnia czuć się dobrze, zdrowo, być pełna energii i dobrych myśli? Chcesz czuć się silna i mieć pewność, że Twoje ciało Cię nie zawiedzie?

W poniższym artykule podzielimy się z Tobą kilkoma sprawdzonymi i ukochanymi przepisami na ŚLUBNE ŚNIADANIA! Znajdziesz tu propozycje: szybkie, smaczne, niedrogie, proste w przygotowaniu, pożywne, ale też takie, które będziesz w stanie przełknąć mimo stresu, który może Cię spotkać.

Poniżej znajdziesz 10 przepisów na śniadania: 5 propozycji na śniadania na słodko i 5 propozycji na słono.

Często piszecie, że pierwszy posiłek w dniu ślubu i przyjęcia, to był rosół ok. 17 (!!!!!!!!) i podczas ceremonii prawie zemdlałyście ze stresu i z głodu. KONIEC Z TYM! Absolutnie nie możesz doprowadzać się do takiego wyniszczenia. I uwierz nam – nie jedząc potęgujesz stres! Wprowadzasz swoje ciało, swój organizm w zagrożenie, osłabiasz je. Nie masz szans dobrze się czuć. Bóle głowy, zawroty, osłabienie. Oj Kochana…

Jasne, bardzo często mówicie, że po prostu ze stresu nie możecie nic przełknąć. Czasem pora jest bardzo wczesna i nie sprzyja obfitym posiłkom. Spokojnie! Pomożemy Ci. Mamy swoje patenty na jedzenie o naprawdę dziwnych godzinach i w dużym stresie 🙂

I od razu wyjaśnijmy…ostatnio przeczytałyśmy, że Panna Młoda na śniadanie wybrała się do jednej z popularnych sieci fast foodów. Kochana, to nie jest dobry pomysł.  Jedyne czego możesz się spodziewać po takim śniadaniu w okolicznościach stresu, to rozstrój żołądka.

Nie wiem czy wiesz, ale my mamy absolutnego bzika na punkcie zdrowego trybu życia. Mam nawet certyfikat z dietetyki, bo któregoś dnia zapragnęłam dowiedzieć się więcej na temat tego jak wspierać mój ukochany i jedyny prawdziwy dom – moje ciało. W naszej diecie nie znajdziesz przetworzonych i niezdrowych produktów. Stawiamy na zdrowe odżywianie nie dlatego, że jak niektórzy myślą, wiecznie się odchudzamy, ale dlatego, że CZUJEMY SIĘ SILNE, ZDROWE, PEŁNE ENERGII. Odżywiamy nasz organizm – nie zapychamy go śmieciami. To nie są wyrzeczenia. Bynajmniej. Dziś po kilku latach naprawdę dużej zmiany nawyków żywieniowych widzimy jak ogromna różnica w samopoczuciu następuje, gdy zwykłe śmieci zastępujesz prawdziwym jedzeniem. Przemyśl to Kochana, jeśli jeszcze nie przeszłaś “na dobrą stronę mocy” <3 Nigdy tego nie pożałujesz.

Zatem!

Znajdziesz tu przepisy poparte i doświadczeniem i co by nie było merytoryczną wiedzą 🙂

Ok, do rzeczy.

Śniadanie, to podstawa. Potrzebujesz go, jeśli w ogóle mamy mówić o dobrym samopoczuciu.

Najlepiej zjeść śniadanie maksymalnie 2 h po przebudzeniu. I to powinna być dla Ciebie dobra informacja 🙂

Co zjeść na to śniadanie?

Kochana, a co lubisz? Na słodko czy na słono? Coś “konkretnego” czy np. pożywny koktajl? JEDZENIE TO WIELKA PRZYJEMNOŚĆ.

Są teorie, żeby np. jeść śniadania białkowo tłuszczowe i jak najbardziej możesz wybrać te wersję, wtedy pamiętaj, by zjeść porcję węglowodanów na drugie śniadanie. Bo oczywiście wiesz, że na śniadaniu Twoje jedzenie się nie kończy?  Najczęściej przyjęcie rozpoczyna się około 18:00 Jeśli wstajesz o 8, to 2 posiłki to jest MINIMUM.

Poniżej zaprezentujemy Ci kilka wersji śniadań, tak byś mogła wybrać to co najbardziej Ci odpowiada.

Aha! I jeszcze jedno. Przygotowanie tych śniadań zajmie Ci maksymalnie 15 minut! Chyba nie masz już żadnej wymówki?

1. ŚNIADANIA NA SŁODKO

Kochamy śniadania na słodko.

 

Owsianka

Peanut-Butter-Banana-Chia-Oatmeal

Wiadomo nie mogło jej tu zabraknąć

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan/1 garść malin, truskawek, jagód
  • szczypta cynamonu.
  1. Ugotuj mleko z płatkami owsianymi i cynamonem do konsystencji, którą lubisz. Ja uwielbiam mocno ugotowaną – czyli gotuję na małym ogniu do momentu aż płatki wchłoną mleko. Ola z kolei lubi coś na kształt zupy mlecznej, czyli w zasadzie jedynie podgrzewa mleko z płatkami i bananem. Możesz dodać do tego łyżeczkę miodu, dżemu niskosłodzonego, łyżkę orzechów niesolonych i nieprażonych. Możesz dodać łyżkę kakao prawdziwego i np. posypać łyżeczką wiórków kokosowych. Prawda jest taka, że opcji jest bez liku.

Jaglanka z bananem i masłem orzechowym <3<3

web-Banana-Millet-Porridge-002

Absolutnie nasza miłość. I jak być może wiesz kasza jaglana, to niekwestionowana KRÓLOWA KASZ. Ma całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości zaczynając od tego, że wchłania jak gąbka wszystkie niepotrzebne związki i np. leczy zgagę w ciągu kilku chwil. AUTENTYK! Podamy Ci dwa przepisy na kaszę, bo nie śmiem wybierać lepszego. Po śniadaniu z królową kasz będziesz się czuć jak KRÓLOWA ŻYCIA 🙂

  • 5  łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 2% tł.
  • łyżeczka miodu
  • 1 średni banan
  • 1 łyżka masła orzechowego – najlepiej bez soli i bez cukru, ewentualnie z jak najwyższą zawartością orzechów, powyżej 70%
  1. Opłucz kaszę jaglaną gorącą wodą na sitku.
  2. Następnie przesyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do chłonięcia przez kaszę mleka.
  3. W międzyczasie możesz zamieszać w garnku i dodać miód.
  4. Kiedy kasza chłonie mleko zestaw z ognia.
  5. Dodaj banan i łyżkę masła i wymieszaj.
  6. Smaczneeeegoooo <3

Przekładana jaglanka z jabłkiem i jogurtem

  • 5  łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 2% tł.
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 duże jabłko
  • 1/3 opakowanie jogurtu naturalnego 1,5% – ok. 50 g
  • szczypta cynamonu
  1. Opłucz kaszę jaglaną gorącą wodą na sitku.
  2. Następnie przesyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do chłonięcia przez kaszę mleka.
  3. W międzyczasie możesz zamieszać w garnku i dodać cynamon wraz z miodem.
  4. Zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach.
  5. Do miseczki lub dużego, szerokiego kubka nałóż część ugotowanej kaszy, na wierzchu ułóż starte jabłko i znowu połóż kaszę, jabłko, aż do wyczerpania 🙂
  6. Całość polej jogurtem i opcjonalne posyp cynamonem.
    Zakochasz się w tym śniadaniu.

Omlet z jogurtem i owocami

  • 2 jaja
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  •  100 g truskawek świeżych lub mrożonych. Możesz użyć malin, jagód, borówek.
  • 1 łyżeczka oleju opcjonalnie
  1. Jaja roztrzep z mlekiem i jogurtem.
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. Usmaż naleśniki na suchej patelni lub z łyżeczką oleju z obu stron.
  4. Na usmażony omlet połóż banan i owoce.
  5. Możesz też tego omleta posmarować np. masłem orzechowym lub niskosłodzonym dżemem.

Kanapki z truskawkowym twarożkiem

  • 3 kromki  pełnoziarnistego chleba lub półtorej bułki np. żytniej
  • ok. 100 g twarogu chudego lub półtłustego
  • ok. 120 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego/pestek dyni/słonecznika
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 1,5%
  1. Wymieszaj jogurt z twarogiem, miodem i pokrojonymi truskawkami.
  2. Posmaruj truskawkowym twarożkiem chleb i posyp pestkami/nasionami.
    Możesz oczywiście zamiast truskawek dodać maliny, borówki.

Koktajl owocowy

Processed with VSCO with c1 preset
  • 1 banan
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego – 150 g
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • ok. pół szklanki wody
  1. Zmiksuj wszystkie składniki.

Super miska

866852c6293be7595e4440e049fa1ad1
  • 100 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g malin/truskawek/jagody
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • mała garść orzechów
  1. Zmiksuj twaróg, jogurt, truskawki i miód.
  2. Przelej do miski.
  3. Na wierzchu posyp płatkami i orzechami.

2. ŚNIADANIA NA SŁONO

Jajecznica

  • 3 jaja
  • 2 łyżeczka masła
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 3 kromki chleba
  • pomidor
  • szczypta soli i pieprzu
  1. Na patelni połóż 1 łyżeczkę masła i dodaj jajka, sól i pieprz.
  2. Wstaw na średni ogień.
  3. Smaż jajecznicę ciągle mieszając.
  4. Chleb posmaruj pozostałym masłem.
  5. Na wierzchu ułóż pomidora i posyp szczypiorkiem.

Kanapki z pastą z tuńczykowo-jajeczną

thunfisch-paste-selbstgemacht

 

  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego lub półtorej bułki np. żytniej
  • 60 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2 jaja
  • łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • 1 pomidor
  1. Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie i ostudź je.
  2. Zmiksuj tuńczyka, musztardę i ugotowane na twardo, ostudzone jaja na gładką masę.
  3. Powstałą pastą posmaruj chleb.
  4. Na wierzchu połóż pomidora i posyp szczypiorkiem. Możesz użyć zamiast tuńczyka np. wędzonej makreli.

Kanapki z twarożkiem

  • 1/2 kostki sera twarogowego chudego lub półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 % tł.
  • ok. 5 rzodkiewek
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku
  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego lub półtorej bułki
  • sól pieprz
  • pomidor, ogórek małosolny/świeży/kiszony.
  1. Wymieszaj jogurt z twarogiem, solą, pieprzem.
  2. Dodaj posiekany szczypiorek i drobniutko pokrojoną rzodkiewkę.
  3. Nałóż na pieczywo powstały twarożek, a na wierzchu połóż ogórka i pomidora.

Omlet z mozzarellą i szynką oraz pomidorami

  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 0.5 łyżki masła
  • 0.5 kulki mozzarelli (60 g)
  • 2 plasterki szynki
  • 1 garść rukoli lub innej sałaty
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • pieprz i sól
  1. Szynkę pokrój w cienkie paski, mozzarellę – w plasterki, pomidorki na pół.
  2. Jajka wbij do miski, dodaj mleko,sól i pieprz. Wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
  3. Do jajecznej masy dodaj szynkę.
  4. Na patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną i smaż przez około 2-3 minuty.
  5. Po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty, aż do zarumienienia.
  6. Usmażony omlet przełóż na talerz, dodaj pomidorki, sałatę i mozzarellę. Całość złóż na pół.
  7. Zjedz jak najszybciej, ponieważ z czasem omlet niestety traci na puszystości.

Bruschetta

IMG_2849
  • 1/2 średnia bagietka – najlepiej pełnoziarnista
  • 2 drobno pokrojone pomidory
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 ząbek posiekany czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 60 g mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Wymieszaj pomidory, cebulę, sól, pieprz.
  2. Oddzielnie wymieszaj czosnek, bazylię i oregano oraz oliwę,
  3. Odstaw na minimum 15 minut, aby smaki się połączyły.
  4. Posmaruj bagietkę oliwą.
  5. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory z cebulą.
  6. Przykryj plastrami mozzarelli.
  7. Zapiekaj w piekarniku nagrzany do 180 stopni przed ok 12-15 minut.

To co Kochana, które śniadania wybierasz na ten wielki dzień?

Koniecznie daj znać, a jeśli interesują Cię domowe zabiegi pielęgnacyjne na włosy, to zapraszamy Cię tutaj – znajdziesz pod tym linkiem cały artykuł.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Chcesz otrzymywać powiadomienia kiedy tylko pojawi się nowy artykuł?

Kochana! Koniecznie zapisz się na nasz newsletter, aby być ze wszystkim na bieżąco – będziesz otrzymywać od nas powiadomienia o nowych artykułach:) No i oczywiście czekają na Ciebie prezenty, potrzebne są one każdej przyszłej Pannie Młodej, która chce być GOTOWA NA ŚLUB:) Zapisz się tutaj.

 

foto:forksnflipflops.com, lifeofgoodness.com.au, instagram.com, thegarlicdiaries.com,www.savorysimple.net,www.recipesandmore.de.

Zostaw Komentarz