Menu weselne

Kocham jeść, przede wszystkim zdrowo. Jem , to co sprawia, że czuję się zdrowa, pełna energii i lekka jak piórko. Na co dzień trzymam się z daleka od smażeniny, białego cukru przede wszystkim dlatego, że bez nich czuję się o niebo lepiej. Nie wiem co to ból brzucha, przejedzenie, zgaga, niestrawność jakiejkolwiek maści.

Menu weselne rządzi się nieco innymi prawami, choć widać zdecydowanie większą świadomość żywienia niż przed laty. Dziś wiemy, że tłusto nie zawsze znaczy dobrze, panierka nie zawsze jest niezbędna, a bita śmietana w połączeniu z alkoholem naprawdę nie jest obowiązkowa. Dziś dużo uważniej wybieramy, to co położymy na weselnym ( i nie tylko ) stole. Dobieramy potrawy tak, by pasowały one do całej koncepcji wesela, były super smaczne, niebanalne i przede wszystkim, by zamiast odbierać siłę gościom, podnosiły poziom energii. Chcemy naszych gości też zaskoczyć, pokazać coś nowego 🙂 Zatem coraz częściej możemy spotkać na weselnych stołach zupy krem, pieczone mięsa i ryby, dużo sałatek i surówek, które nie ociekają majonezem, desery bardziej owocowe aniżeli śmietanowo-budyniowo –śmietanowe, ciekawe połączenia smaków i struktur, ciekawe przekąski.

Młode Pary naprawdę potrafią spędzić wiele godzin wybierając menu idealne, wyjątkowe i przede wszystkim smaczne. Nie mówię, że na stole weselnym musi być kawior, ale bez schaba też się obejdziemy. Jeśli na co dzień kochacie polską tradycyjną kuchnię, nie widzę żadnego powodu, abyście rezygnowali z niej na swoim weselu.

Natomiast jeżeli w swoim codziennym menu unikacie potraw ciężkostrawnych, smażonych, to nie widzę absolutnie żadnego powodu, abyście w tym dniu do takich potraw się zmuszali.

Zaraz zapewne pojawi się morze wątpliwości: „Ale jak to, tak bez śląskich, kapusty, strogonowa?!” „Kto, to wszystko będzie chciał zrobić, najłatwiej dla wszystkich, żeby było tradycyjnie”.

No tak. Może i najłatwiej, ale czy tak jak Wy byście tego naprawdę chcieli?

Po pierwsze, ustalając menu weselne (inne niż w 100 % tradycyjne) możecie spokojnie wymienić jedynie te dania, których najbardziej nie lubicie. Nie trzeba od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, jeśli nie jesteście pewni jak się to u Was sprawdzi. Nie obawiajcie się też reakcji gości, to nieprawda, że najeść można się tylko karczkiem i ziemniakami i każdy tylko na te dania czeka. Myślę, że Wasi goście chętnie spróbują czegoś nowego, nietradycyjnego i docenią, że staraliście się ich zaskoczyć. Bądźcie kreatywni i odważni!

Po drugie, obawy związane z kręceniem nosem przez kucharzy w Waszym weselnym obiekcie,nie muszą być do końca zasadne. Przede wszystkim to Wy jesteście klientami, a kucharze i cała ekipa obsługująca Wasze wesele – usługodawcami.

Zatem nie bójcie się wymagać dopasowania oferty do Waszych oczekiwań, przecież sowicie za to płacicie!

Sądzę też, że takie wyjątkowe, szyte na miarę menu weselne i dla kucharza będzie miłą odskocznią i ciekawym doświadczeniem.

Ok, mamy już za sobą decyzję o tym, że na naszym stole na pewno nie pojawi się bigos i frytki, poczyniliśmy ustalenia z kucharzami i właścicielami obiektu, jest zgoda i zapał do pracy, co dalej? Co zatem na tym weselnym stole powinno się znaleźć? Co zaserwować, żeby goście się jednak najedli?
Jak zabrać się za ustalanie weselnego menu?
Tak naprawdę ogranicza nas tutaj jedynie wyobraźnia, ale przygotowałam kilka wskazówek, które pozwolą nam dokonać właściwego wyboru dań. Tipy idealne dla ostrożnych i dla tych, którzy nie do końca mają pomysł na to jak zabrać się za układanie menu weselnego 🙂

Pora roku – koniecznie weźcie ją pod uwagę. Wyobrażacie sobie tatara lub galaretkę stojące na stole przez pół dnia w środku lata? Albo sałatki pełne majonezu? Albo ciasta śmietanowe? No właśnie. To wszystko zdecydowanie lepiej sobie odpuścić. Proponowałabym w ramach słodkości kruche babeczki z owocami, podawane na bieżąco lody, może sorbety. Raczej unikajmy potraw rozgrzewających, czyli zamiast rosołu jakaś lekka zupa krem, a może nawet chłodnik. Postawmy na świeże, lekkie surówki z dressingiem. Jest na nie mnóstwo fantastycznych pomysłów: z orzechami, z serami niebieskimi, z granatem itd.

Zamienniki. Jak według mnie najłatwiej odmienić tradycyjne menu weselne? Zakładając, że nie jesteście fanami tradycyjnej polskiej kuchni, ale nie chcielibyście totalnie odcinać się od tego klimatu, proponuję Wam znaleźć zamiennik każdej potrawy, której w swoim menu nie chcecie. I tak np. zamiast schaba w panierce możecie zaserwować schaba pieczonego, faszerowanego, ze śliwką, morelą, ananasem czy brzoskiwinią. Zamiast frytek – pieczone w przyprawach ziemniaki i inne bulwy. Zamiast krokieta do barszczu czerwonego świetnie sprawdzi się np. pieczony pieróg. To samo tyczy się przystawek, przekąsek dostępnych przez cały czas trwania wesela, zamiast sałatek z majonezem proponuję np. pomidory z mozzarellą i bazylią lub suszone pomidory z chrupiącym pieczywem, świetnie sprawdzą się różne wersje szaszłyków, koreczków na jeden kęs. To tylko kilka pomysłów, które mam nadzieję zainspirują Was do własnych, prostych, lekkich i nowoczesnych pomysłów!

Goście, którzy np. nie jedzą mięsa lub glutenu. Oj to niezwykle ważne! Powinniście zorientować się odpowiednio wcześniej w temacie preferencji dietetycznych Waszych gości. Dopasowanie menu do takich osób absolutnie nie jest trudne i z pomocą profesjonalistów jesteście w stanie przygotować danie z Waszego weselnego menu w wersji wegeteriańskiej lub bezglutenowej.
Uczulam Was na to, gdyż coraz więcej osób rezygnuje ze spożywanie produktów zawierających gluten i mięso, więc prawdopodobieństwo, że takowi zjawią się na Waszym ślubie wcale nie jest bliska 0
Myślę, że na dobry początek tyle wiadomości powinno wystarczyć i pozwolić Wam na spojrzenie z odwagą na swoje weselne menu i wprowadzenie w nim zmian, jeśli oczywiście tego chcecie.

88dc639704ac1ecb9a5e30e876a5935e
menu2
fall_appetizers_10
fall_appetizers_07
fall_appetizers_37
fall_appetizers_08
menu5
wed6
menu7
salatka
Bacon-Wrapped-Asparagus-FI
menu-weselne-ryba
WinterFood.jpg.optimal
menu1

food2
food1
food3
soup2
soup

źródła:
nouba.com.au,www.brides.co,www.templesquare.com,happywedd.com,www.weddingsbylilly.com,hadleycourt.comwww.diyweddingsmag.comwww.bridalguide.comrusticweddingchic.com,www.przewodnikmp.pl,www.perfectweddingguide.com,www.weddingomania.com, www.womangettingmarried.com,hadleycourt.com, www.cookingclassy.com, www.myrecipes.comtiphero.com,happywedd.com

1 thought on “Menu weselne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *